فیزیک

دكتري انتظارم را بر آورده كرد
عليرضا محمد كريم

رتبه 2 فیزیک پزشکی در کنکور دکترای سال 1391

تحصیل در مقطع دکتری همان چیزی بود که پیش از ورود به این مقطع انتظار داشت. «علیرضا محمدکریم»، پیش از ورود به این مقطع از تعدادی از دوستانش تحقیق کرده بود و می دانست در مقطع دکتری با چه شرایطی مواجه می شود. محمدکریم، توانست در مرحله اولیه کنکور دکترای سال 1391 رتبه 2 رشته فیزیک پزشکی را به دست بیاورد.

حالا که در مقطع دکتری هستید، چه حسی دارید؟

با توجه به وضعیت حال حاضر کشور نمی توان برای آینده کاری، تصمیم خاصی گرفت. این موضوع به تلاش فرد در دوره دکتری و رزومه پژوهشی او بستگی دارد.

مقطع دکتری توانسته انتظاراتی را که می خواستید، برآورده کند؟

انتظارم همان بود که از این دوره داشتم. دوستانم قبلا وارد این مقطع شده بودند و من با اطلاعاتی که از آن ها کسب کردم، درباره مقطع دکتری اطلاع داشتم و می دانستم قرار است با چه چیزی مواجه شوم. می دانستم باید تعدادی واحد درسی بگذرانم و بعد از امتحان جامع وارد مرحله پژوهشی شوم. دیدم از این مقطع صحیح بود.

از تحصیل در مقطع دکتری چه انتظاراتی داشتید؟

همان انتظاری را که داشتم، برآورده شد. با اندکی تحقیق از مقطع دکتری می توان به این موضوع پی برد.

درس خواندن در مقطع دکتری چقدر شبیه یا متفاوت از درس خواندن برای مقاطع لیسانس و فوق لیسانس است؟

تفاوت ها در فرصت های شغلی است. در دکتری این که بتوانی عضو هیات علمی دانشگاه بشوی، وجود دارد. با پذیرش بسیار زیاد دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد، عملا شانس محقق شدن وجود ندارد و اگر چنین امکانی باشد، در مناطق دور افتاده است. البته برای مقطع دکتری هم تضمینی وجود ندارد. مقطع لیسانس هم که کاملا متفاوت است. دانشجویان در مقطع کارشناسی، مباحثی را یاد می گیرند و حدود 140 واحد درسی پاس می کنند. پژوهش در مقطع لیسانس بی معنا است. در مقطع فوق لیسانس هم کارهای تحقیقاتی دانشجوها یک طرفه است. در دکتری اما توقعی که از دانشجو در مرحله پژوهشی وجود دارد، این است که تولید علم وجود داشته باشد. باید از دیدگاه های مختلف به تحقیق ها نگاه کرد. البته این قضیه در رشته های مختلف با علوم انسانی کاملا متفاوت است.

این ترم درگیر چه برنامه کاری هستید؟

برنامه تحصیلی دکتری که سرفصل های درسی متعلق به امسال و دو سال قبل نیست و 15-20 سال پیش نوشته شده. درس های آموزشی مقطع دکتری چندان تفاوتی با مقطع کارشناسی ارشد ندارد. فقط امتحان جامع، دکتری را از مقطع کارشناسی ارشد متمایز می کند. بجز آن تفاوت چندانی وجود ندارد. من در امتحان جامع شرکت کرده ام، قبول شده ام و حالا در مرحله پژوهش هستم. اصولا اکثر دانشجوها در امتحان جامع شرکت می کنند و قبول می شوند. در این زمینه، مشکلی وجود ندارد.

چقدر برای پذیرفته شدن در مقطع دکتری تلاش کردید؟

رشته من فیزیک پزشکی است. قبل از آن که در کنکور سازمان سنجش شرکت کنم، برای وزارت بهداشت امتحان دادم، اما در مرحله مصاحبه قبول نشدم. عمده مطالعه من برای کنکور وزارت بهداشت بود. با توجه به این که منابع کنکور وزارت بهداشت و سازمان سنجش تفاوت چندانی نداشت، همان درس هایی را که برای کنکور وزارت بهداشت خوانده بودم، دوره کردم.

پارسه در پذیرفته شدن شما در مقطع دکتری تاثیر داشت؟

حضورم در پارسه برای کنکور مقطع دکتری در رابطه با درس هوش و استعداد تحصیلی خوب بود. در این درس با نحوه سئوال ها آشنا شدم.