فیزیک

گرایش های کارشناسی ارشد فیزیک

گرایش‌ها
  • فيزيك: اين شاخه از مجموعه فيزيك داراي گرايش هاي زير است،
  • ماده چگال (حالت جامد): دربارهٔ چگونگی تشکیل مواد با در نظر گرفتن تمام جزییات حاکم بر طرز قرار گرفتن اتم ها بحث می‌کند و داراي دو زير گرايش "سخت" و "نرم" است.
  • ذرات بنيادي: به بررسی ماده در بنیادی‌ترین حالت ممکن یعنی کوچکترین اجزاي تشکیل دهنده که به ذرات بنیادی معروف هستند پرداخته می‌شود و داراي زير گرايش هاي "نظريه ميدان ها" و "انرژي بالا" مي باشد
  • بنيادي (نظري): با استفاده از مدل‌سازی های ریاضی پدیده‌ها و انتزاع٬ سعی در توضیح٬ پیش‌بینی و قانون‌مند سازی طبیعت دارد.
  • هسته اي: به بررسی خواص و ویژگی‌های هستهٔ اتم‌ها می‌پردازد.
  • اتمي مولكولي: فیزیک اتمی شاخه‌ای از فیزیک است که به بررسی اتم به‌عنوان یک سیستم منفرد و متشکل از الکترون‌ها و هسته می‌پردازد و فیزیک مولکولی دانش بررسی مولکول‌ها و پیوندهای شیمیایی بین اتم‌های است که آن‌ها را به هم می‌چسباند. اين گرايش داراي زير گرايش هاي "ليزر" ، "پلاسما" و "اپتيك" مي باشد.
  • فيزيك نجومي: به فیزیک ستارگان، فضای میان ستاره‌ای، تولد و مرگ اجرام فضایی می‌پردازد و داراي زير گرايش هاي"گرانش" ، "اختر فيزيك" ، "مهندسي كيهان شناسي"، "كيهان شناسي نظري" است
  • سيستم هاي پيچيده و ديناميك غير خطي: زمینه ی فعالیت در سیستمهای فیزیکی، بسیار گسترده است. سيستمهای نامنظم، پديده های بحرانی، سيستم های خود سازمانده، ديناميک غيرخطی، نظريه آشوب، تحليل داده ها، فيزيک اجتماع و اقتصاد، سیستمهای متلاطم و دینامیک شاره ها، ماده چگال نرم و بیوفیزیک، محیطهای متخلخل و نظریه پرکولاسیون تنها بخشی از حوزه های فعالیتی اين گرايش است.
  • فيزيك محاسباتي: فقط سال 92 جزو گرايش هاي فيزيك اعلام شد.
  • لايه هاي نازك: گرايش جديدي است كه سال 93 جزو گرايش هاي فيزيك اعلام شد و فقط پژوهشگاه مواد و انرژيِ مشكين دشت كرج براي اين گرايش ظرفيت داشت.
  • علوم و فناوري نانو نانو فيزيك: موضوع اصلی آن نیز مهار ماده یا دستگاه‌های در ابعاد کمتر از یک میکرومتر، معمولاً حدود ۱ تا ۱۰۰ نانومتر است. در واقع نانو تکنولوژی فهم و به کارگیری خواص جدیدی از مواد و سیستمهایی در این ابعاد است که اثرات فیزیکی جدیدی (عمدتاً متاثر از غلبه خواص کوانتومی بر خواص کلاسیک) از خود نشان می‌دهند.

• آموزش فيزيك: هدف از اين گرایش، تربیت نیروی متخصص آموزش دهنده است و لذا عمدتا توسط مراکز آموزشی ویژه (نظیر دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی) ارایه می شود.

• مهندسي سيستم هاي انرژي:  اين شاخه از مجموعه فيزيك داراي گرايش هاي زير است،
  • انرژي و محيط زيست
  • سيستم هاي انرژي
  • فناوري هاي انرژي

• مهندسي پلاسما: دانش مهندسی پلاسما نقشی اساسی در سیستم‌ های با ابعاد بزرگ مانند راکتورهای گداخت و جوش هسته‌ای، تولید قطعات نانومتری و تهیه منابع غنی الکترومغناطیسی، جنگ الکترونیک ایفا می‌کند. امروزه محققان این رشته به مواردي شامل کاربردهای مهندسي پلاسما در پردازش مواد و سطوح، ساخت مواد با ابعاد نانومتر، ساخت محیط های فعال گازی مانند لیزرهای گازی، انرژی‌های نوین، مخابرات مایکروویو مي پردازند.

• انرژي تجديدپذير به انرژي هايي گفته ميشود كه قابليت بازيابي مجدد در طبيعت را دارند. هدف اصلي اين گرايش، تربيت نيروي متخصص مورد نياز كشور، در مقاطع تحصيلات تكميلي در زمينه‌هاي علوم و فناوري‌هاي بين رشته‌اي در حوزه تخصصي مهندسي انرژي و انرژيهاي تجديدپذير و محيط زيست است.

شاخه­اي از مهندسی است که در آن بوجود آوردن انرژی هسته ای، کنترل و استفاده از آن مطرح است. از اینرو در مهندسی هسته ای آموزش در اطراف مسائل طرح، ساختمان و کاربرد راکتورهای هسته ای دور می زند. اين شاخه از فيزيك داراي زير گرايش هاي "پرتوپزشكي"، "رآكتور"، "چرخه سوخت"، "گداخت هسته اي"، "كاربرد پرتوها و راديوايزوتوپ ها" است.

• دو رشته ي شناور زير را هم ميتوان همراه با مجموعه ي فيزيك در زمان ثبت نام انتخاب نمود
  • مجموعه ژئوفيزيك و هواشناسي: اين مجموعه داراي دو گرايش زير است،

ژئوفيزيك: به مطالعهٔ کمّی خواص مختلف فیزیکی زمین با روشهای لرزه ای، مغناطیسی، گرانشی و الکتریکی می‌پردازد و داراي دو زير گرايش "زلزله شناسي" و "ژئومغناطيس" است.

• : اين گرايش اطلاعات‌ پایه‌ای‌ و متنوعی‌ درباره‌ انواع‌ پدیده‌های‌ جوی‌ و برخورد علمی‌ با آنها ارائه‌ می‌دهد و همچنین‌ با مطالعه‌ دینامیک‌ وضعیت‌ هوا می‌توان‌ بررسی‌ کرد که‌ شرایط‌ هوا چگونه‌ تغییر کرده‌ و چه‌ پارامترهایی‌ برای‌ ایجاد این‌ تغییر لازم‌ است‌.
  • مجموعه فوتونيك: داراي دو گرايش زير است،

مهندسي الكترواپتيك: داراي زير گرايش هاي "الكترونيك"، "مخابرات"، "فيزيك فوتونيك" است.

فوتونيك: داراي زير گرايش هاي "اپتوالكترونيك" و "ليزر" است.